Wat is een sloperij?

Als je veel Amerikaanse films kijkt op de televisie, is de kans groot dat je een sloperij voorbij ziet komen. Deze zien er vaak eng uit, maar in het echt valt dit allemaal wel mee. Anno 2022 is een sloperij heel modern geworden en slopen ze voertuigen op een duurzame manier. Ze zijn in Nederland erkend door het RDW en het ARN. Dit betekent dat ze voertuigen op een duurzame manier slopen en de voertuigen ook een laatste rustplaats geven. Dit is heel anders dan vroeger, maar sloperijen doen nog veel meer. Ze handelen namelijk ook in de onderdelen van auto’s en verkopen vaak ook schadeauto’s. Een sloperij wilt altijd sloopauto’s opkopen, zodat ze deze kunnen slopen. Maar wanneer is je auto nu klaar voor de sloperij? En wat doen ze precies met het voertuig? In dit artikel gaan we hier uitgebreid op in, zodat je er alles over te weten komt.

Wanneer je auto naar de sloperij brengen?

Heb je een tweedehands auto? Dan moet deze natuurlijk ieder jaar gekeurd worden in een garage. Bij tweedehands auto’s is de kans groot dat ze niet meer door de keuring heen komen. Dit is natuurlijk hartstikke vervelend en kan ervoor zorgen dat je de auto moet laten maken. De reparatiekosten van een tweedehands auto kunnen vaak hoog zijn en dan is het niet altijd waard om je auto te laten maken. Als de reparatiekosten hoger zijn dan de waarde van je auto, is het officieel een sloopauto. Een sloopauto kun je het beste verkopen en dit doe je natuurlijk bij een autosloperij. 

Je bent vaak binnen 24 uur van je voertuig af, als je deze verkoopt aan de sloperij. Daarnaast krijg je een kleine vergoeding en natuurlijk ook de vrijwaring code van het voertuig. Op deze manier staat het voertuig niet meer onder je naam en kun je op zoek gaan naar een nieuwe auto.

Wat doet de sloperij?

De sloperij gaat direct aan de slag met de sloopauto als deze binnenkomt. Ze halen eerst alle vloeistoffen uit het voertuig en beginnen dan met de sloop. Ze controleren hierbij ook goed de onderdelen en deze worden vaak opgeslagen. Ze worden over het algemeen bewaard voor de latere verkoop aan andere klanten. Als de sloopauto geen waarde meer heeft voor de sloperij, wordt deze naar een shredderbedrijf gebracht voor verdere verwerking. De afvalstoffen hiervan worden gebruikt voor het maken van nieuwe producten.